Brand new stadiums

Tre nya coola arenor i USA:

Target Field

Target Field, Minneapolis

Stad: Minneapolis, Minnesota
Lag: Minnesota Twins, Major League Baseball
Kapacitet: 39504 åskådare
Kostnad: 568 miljoner dollar
Officiell invigning: 2010-04-12, Minnesota Twins vs Boston Red Sox
Övrigt: Twins spelade nästan 30 år i den föråldrade, och framförallt football-anpassade, Metrodome och hade under en längre period sökt sig efter nya alternativ. Ett tag var huvudspåret att flytta laget till en ny stad innan man år 2005 kom överens med staden om att bygga en ny arena. Ett imponerande bygge, även om 568 miljoner dollar är i budgetklassen om man jämför med nya Yankee Stadium (1,5 mdr dollar) och Citi Field (900 milj dollar) som är de två senast byggda arenorna efter Target Field. Jag älskar de arenor som likt Target Field låter en vila ögonen över stadens skyline ovan outfield.

***

Red Bulls Arena

Red Bulls Arena, Harrison

Stad: Harrison, New Jersey
Lag: New York Red Bulls, Major League Soccer
Kapacitet: 25189 åskådare
Kostnad: 200 miljoner dollar
Officiell invigning: 2010-03-27, New York Red Bulls vs Chicago Fire (1-0)
Övrigt: Om det är något ställe ett upplägg med ett Red Bull-franchise skulle fungera så är det i kommersiella USA. De andra (Red Bull Salzburg, Red Bull Leipzig, Red Bull Brasil och Red Bull Ghana) är inte lika framgångsrika, mycket på grund av kulturkrockarna mellan just det kommersiella och det ideologiska. Det är därför extra roligt att se att New York Red Bulls faktiskt europeiserat sin verksamhet med en norrman som sportchef och svensken Hasse Backe som huvudtränare.  Den tydligaste skillnaden ser man dock på den nybyggda arenan, Red Bull Arena, där designen påminner en om arenor i Holland, Tyskland och Schweiz. När man kollar på arenans ”tickets plan” så ser man en sektion med uppmaningen ”supporters section is a standing and singing section”, när hände det senast i USA?

***

Meadowlands Stadium

Meadowlands Stadium, East Rutherford

Stad: East Rutherford, New Jersey
Lag: New York Giants och New York Jets, National Football League
Kapacitet:
82500 åskådare
Kostnad: 1,4 miljarder dollar
Officiell invigning: 2010-09-12, New York Giants möter ett för närvarande ej fastställt motstånd
Övrigt: De båda NFL-lagen från New York är likt New York Red Bull ovan förpassade till grannstäder i delstaten New Jersey. Nu är det inte så farligt som det låter, från centrala Manhattan till East Rutherford är det cirka en mil fågelvägen. Tänk Sergels torg till Bromma. För Jets har det däremot varit tuffare då arenan fram till den kommande säsongen varit Giants Stadium, till ägo av ärkerivalen och konkurrenten om sponsorer och publik; New York Giants. Till säsongen 2010-2011 står dock nya Meadowlands Stadium klar och ägs av de båda klubbarna. Byggd av Skanska som lånat idéer från Allianz Arena vad gäller möjligheten att byta färg på arenan beroende vilket lag som spelar. På bilden ovan ser man gamla Giants Stadium till höger och Meadowlands Stadium till vänster.

2 kommentarer

  1. Halloj nu förstod jag inte varför är det 2 arenor precis brevid varan? Ska båda vara kvar eller ska den andra rivas?

  2. Hej! Den äldre, Giants Stadium, ska rivas senare i år. Onödigt att ha två arenor så pass nära varandra :) Giants Stadium har länge setts som omodern, även om den på avstånd ser riktigt fin ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.