Gumbo Limbo Nature Center

Det var min sista dag i Boca Raton så jag bestämde mig för att se vad Tripadvisor rekommenderade. Högst upp på ”Att göra i Boca Raton”-listan kom Gumbo Limbo Nature Center upp. Jag skulle nog kunna läsa på lite mer vad exakt de sysslar med, men de bildades på 80-talet för att värna om miljön i södra Florida och själva centret idag tar hand om skadade havssköldpaddor. Centret har en kapacitet på 150 stycken sköldpaddor åt gången och de sa att det var fullbelagt för tillfället, även om jag själv bara såg ett tiotal i deras tankar. Sköldpaddorna som de tar hand om är primärt skadade av människor (vid misstag vid fiske och båtkörning) och vid angrepp av hajar.

De hade en hel del olika upplysningar hur man kan underlätta för sköldpaddorna. En otroligt viktig faktor är hur man ljussätter sina hus och trädgårdar om man har hus vid stranden. Sköldpaddor navigerar på något sätt via ljus och ju mer man bygger lägger längs stränderna, ju mer skyms horisonten för sköldpaddorna. Dvs solen upp-/nedgång sker senare/tidigare i horisonten när hus står i vägen. Man ska inte ha för starka ljuskällor om man har hus på stranden, för att inte försvåra för sköldpaddorna.

De hade även en slags boardwalk in i skogen på kanske 500 meter, så att man får en känsla hur mycket vegetation det egentligen är i Florida när naturen är orörd. Väldigt tät vegetation, och helt galet varmt eftersom vinden inte når in mellan alla mangrove-träd.

Centret samarbetar med det stora universitetet Florida Atlantic University som har anläggningar för studier och forskning på området.

I det hela ganska intressant, men relativt litet. Inget inträde men de rekommenderade en donation på 5 dollar per besökare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.