Norge, Oslo, Utöya

Flagga Norge.

Flagga Norge.

Jag försöker komma på något originellt att skriva om händelserna på Utöya, där nu cirka 85 personer – de flesta ungdomar – är bekräftade omkomna, och explosionen i Oslo centrum som tog sju människors liv. Det går inget vidare, jag finner bara en tomhet och har gråten i halsen samtidigt som jag kollar på TV2 Norges sändning och bevittnar händelseförloppet och lyssnar på unga norrmäns upplevelser på Utöya.

En tjej i 14-årsåldern berättar hur hon tvingas springa ut i vattnet för att undvika kulorna som sköts mot henne. I vattnet blir hon fortsatt beskjuten och när hon dyker ner för att sedan tvingas upp till ytan för att andas står gärningsmannen (Anders Behring Breivik) fortfarande på stranden. Han ser ”rolig” (lugn) ut och fortsätter skjuta. Den unga tjejen klarar sig genom att simma ut Tyrifjorden där hon mycket senare nedkyld räddas av en båt som plockar upp henne.

Fredagen den 22 juli 2011, en mycket mörk dag för Norge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.