Pinstripe Bowl

Pinstripe Bowl

Även om jag inte är den största beundraren av amerikansk skolidrott så är det omöjligt att blunda för hur stort det är i USA. I många av städerna är collegelagen till och med större och mer populära än deras professionella motsvarigheter, de delar inte sällan arenor med varandra och de lägre biljettpriserna gör en collegematch mer tillgänglig.

Basketen är stor och har sitt avslutande slutspel March Madness som höjdpunkt, men störst intresse – framförallt konsekvent över hela säsongen – torde tillhöra den amerikanska fotbollen. Divisionsupplägget ser lite annorlunda ut där vissa har tolv lag medan andra nio, därför blir även slutspelet en smula annorlunda. Matcherna bestäms utefter en rad olika faktorer som placering, men även omröstningar och matematiska uträkningar av lagens insatser spelar roll. Jag har i ärlighetens namn inte orkat sätta mig in i hur det fungerar exakt, men varsågoda att plugga på själva om ni är nyfikna. Klart är i alla fall att finalernas final – BCS National Championship Game – i år spelas mellan Auburn och Oregon, båda lagen obesegrade i sina 13 respektive tolv matcher.
Tillsammans med BCS NCG finns det fyra andra stora slutspelsmatcher som tillhör Bowl Championship Series; Fiesta Bowl, Sugar Bowl, Orange Bowl och Rose Bowl. Dessa matcher ger ingen mästerskapstitel (mer än ”Orange Bowl Winners 2010!”) men betalar ut ungefär samma prispengar, i år cirka $20 miljoner per Bowl-match.

Utöver ovanstående matcher har det på senare år tillkommit fler ”Bowls”, en kraftig eskalering då 20 av totalt 35 stycken tillkommit sedan 90-talet. De 30 stycken Bowl-matcher som ligger utanför Bowl Championship Series är mer av uppvisningsmatch-karaktär och något lagen/skolorna använder för att promota sina skolor och program. Det är mindre pengar inblandade (i snitt cirka $1,5 miljoner) och inte samma stora portion prestige som i de större matcherna.

Det senaste tillskottet är Pinstripe Bowl som kommer att spelas på nyligen byggda Yankee Stadium i Bronx, till vardags hemvist för basebollgiganterna New York Yankees. Det är inte den enda Bowl-matchen på en basebollarena (Kraft Fight Hunger Bowl spelas på Giants arena AT&T Park och Beef ’O’ Brady’s Bowl spelas på Rays inomhusarena Tropicana Field), men det är den första Bowl-matchen att sponsras av ett Major League Baseball-lag, där Yankees tillsammans med kepsföretaget New Era skickar in $2 miljoner i prispengar. Namnet ”Pinstripe Bowl” kommer från att Yankees, i sin kritstrecksrandiga hemmadräkt, kallas för The Pinstripes. Logotypen för matchen innehåller inget kritstrecksrandigt mönster, men färgerna får anses känneteckna Yankees. Den första Pinstripe Bowl-matchen spelas mellan Syracuse och Kansas State, båda 7-5 i år, och jag antar att Syracuse kommer att få det största följet då Syracuse återfinns i staten New York.

Syracuse Orange Kansas State Wildcats

På gamla Yankee Stadium var fotbollen relativt förekommande. New York Giants spelade där mellan 1956-73 och 1962 spelades faktiskt en annan Bowl-match på arenan; den kortlivade Gotham Bowl. Med nollgradigt väder, bara ett lag spelklart elva dagar innan matchstart och med en pågående tidningsstrejk (som därför omöjliggjorde publiceringar av evenemanget) så såldes bara 6000 biljetter och Gotham Bowl lades ner kort efter matchen.

Fotboll på Yankee Stadium

Pinstripe Bowl blir inte den första fotbollsmatchen på Yankee Stadium då det för drygt en månad spelades en match mellan Notre Dame och Army (27-3), men det blir onekligen den största matchen hittills. Det återstår att se hur långlivad evenemanget blir, men med New York Yankees och deras marknadsföringsapparatur är jag övertygad att den håller längre än Gotham Bowl i alla fall.

Matchen spelas ikväll 21:15 och sänds på ESPN America (kanalplats 110 hos Com Hem).

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.