2009 års bästa låtar

Trots Bob Dylans två album (USA- och UK-listettan Together Through Life och julalbumet Christmas in the Heart) så hittar jag inte mitt guldkorn från år 2009 på något av dem. Jag tycker att det förra året innehöll ganska lite i musikväg, däremot var det två låtar som stack ut och jag kunde faktiskt inte skilja på dem – så de fick dela på utmärkelsen ”Årets låt” i min bok.

Jay-Z feat. Alicia Keys – Empire State of Mind
Den har kallats för ”New Yorks nationalsång” och gått varm på dansgolven, även långt utanför det stora äpplets gränser. Tror att jag föll för låten pladask på grund av Jay-Z’s grymma röst och kaxiga attityd i låten. Jag menar; man sjunger inte ”I’m the new Sinatra” utan att ha lite stake. Alicia Keys vers är, om än något tjatig, mäktig. Hon har gjort en egen version av låten och i videoklippet nedan tror publiken att det är den hon kommer att framföra då hon inleder den som den egna versionen. Till publikens förvåning men stora eufori kliver Jay-Z in på scenen och levererar.

Citatet:
Catch me at the X with OG at a Yankee game
Shit, I made the Yankee hat more famous then a Yankee can
You should know I bleed blue

Manchester Orchestra – I Can Feel A Hot One
Jag kom i kontakt med bandet en morgon när jag hade MTV2 på i bakgrunden. Kanalens Biggest! Hottest! Loudest! brukar spela låtar som är perfekta att piggna upp till, ni vet när man står och sjunger med när man samtidigt borstar tänderna. Hur som haver så spelades en låt som jag inte hade hört tidigare, Shake It Out med just Manchester Orchestra. Till min stora glädje fanns bandet på Spotify, åtminstone den senaste skivan som i sin tur lätt var det bästa som släpptes under 2009. Där fann jag I Can Feel A Hot One och blev alldeles begeistrad. När jag dessutom läste om bandets kristna, bohemiska lead vocal – tillika låtskrivare – Andy Hull och bakgrunden till sången blev jag än mer tagen. Den är skriven efter att hans flickvän tagit sitt liv och med det i bakhuvudet är det svårt att inte behöva kippa efter andan.
Dessvärre är den officiella musikvideon bortplockad från Youtube men det ligger en version uppe där man även får följa låtens text.

Citatet:
To pray for what I thought were angels
Ended up being ambulances

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.