Geografi à la Andreas

Jag har aldrig varit…

… längre norrut än Boden, Sverige.
… längre söderut än Los Cristianos, Kanarieöarna.
… längre västerut än San Francisco, USA.
… längre österut än Varna, Bulgarien.

Det borde inte vara några problem att att komma mer öster, norrut och söderöver under min livstid. Norrut hägrar exempelvis Svalbard eller åtminstone det norra norska fastlandet med exempelvis Tromsö.  Söderut kirrar jag vid en eventuell Qatar- eller Dubairesa, eller varför inte vid en högst trolig Australien-tripp. Österut finns min drömstad Tokyo, så där ryker förstås det nuvarande ”rekordet” Varna om inte tidigare.

Däremot tvivlar jag starkt på att jag kommer att befinna mig på en mer västlig breddgrad än den som San Francisco ligger på. Det finns bara tre resmål som skulle kunna bräcka det: Vancouver, Hawaii eller Franska Polynesien (Tahiti). Den enda större staden i USA som ligger väster om San Francisco är Portland, men det känns inte riktigt troligt att jag besöker staden.

En lite mer osäker uppgift är vilken stad jag befunnit mig i som har varit lägst respektive högst ovan havsnivån. När det gäller lägre så har jag faktiskt inte en susning. Har inte varit i Kristianstad, den lägsta punkten i Sverige, men någon svensk stad borde ligga närmast kan man tycka. Annars så är det någon av de kaliforniska kuststäderna garanterat. Slog på Santa Monica (32 m), Santa Barbara (15 m), Morro Bay (19 m), Oakland (12,8 m) och Carpinteria (10 m) och ”vann” gjorde den sistnämnda. När det gäller den högsta punkten är jag desto mer säkrare. Högsta platsen är Teide (3718 m, vi var cirka hundra meter från toppen så låt säga 3600 m) och högsta staden borde vara Kingman, Arizona, med sina 1016 meter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.